Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home/spila/domains/spila.lt/public_html/bin/scripts/functions.php on line 18

Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home/spila/domains/spila.lt/public_html/bin/scripts/functions.php on line 19

Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home/spila/domains/spila.lt/public_html/bin/scripts/functions.php on line 20
SPILA - Apie spiruliną
LT / EN / RU / EE / LV



Spirulina » Apie spiruliną

Melsvadumblis spirulina - tai vienaląstis melsvai žalias dumblis, natūraliai augantis šiltuose šarminiuose vandenyse arba auginamas pramoniniu būdu. Tai ypatingas ir natūralus 21-ojo amžiaus maistas ir nėra sintetinis, laboratorijoje sukurtas darinys. Tai nemirtinga gyvybės forma, ilgiau nei 3,5 milijardo metų verčianti saulės šviesą maistu. Spirulina yra unikalus vertingų maisto medžiagų, natūralių baltymų, mikroelementų, vitaminų ir fermentų šaltinis. Virš tūkstančio metų jo mitybines ir gydomąsias savybes vertina Afrikos ir Pietų Amerikos gyventojai.

Kodėl spirulina laikoma “žaliuoju ateities auksu“?

•  100 g spirulinos yra 65 - 71 g baltymų (3 kartus daugiau už sojų pupeles ir jautieną);
•  spirulinos baltymai labai lengvai įsisavinami (įsisavinimo koeficientas siekia 85 — 90%), dėl to ypač tinka vyresniems žmonėms;
•  spirulinoje yra 18 rūšių amino rūgščių, 8 iš jų nepakeičiamos, kai kurios iš jų augaliniame maiste praktiškai nesutinkamos;
•  spirulinoje taip pat yra daug mikro ir makro elementų (Na, K, Ca, P, Mg, Fe, Mn, Se, Co, Cu, Zn), vitaminų, beta karotino, nukleino rūgščių, gamalinoleninės rūgšties, fermentų ir kt. Beta karotino jame yra 10 kartų daugiau nei morkose; vitamino B12, dažniausiai randamo gyvulinės kilmės produktuose, kiekis yra didesnis nei galvijų kepenyse ar jūros produktuose. Vitaminų B1 ir B2 spirulina turi daugiau nei daržovės ir vaisiai, o kalcio kiekiu prilygsta pienui.
spirulinos melsvasis pigmentas fikocianas stimuliuoja nervų ir imuninę sistemas;
spirulina beveik neturi cholesterolio:  valgomasis šaukšas (10 g) spirulinos turi tik 1,3 mg cholesterolio
(pvz. didelis kiaušinis – 300 mg).

 
Kodėl svarbu vartoti spiruliną

Moksliškai įrodyta, kad spirulina kartu su subalansuota mityba ir sveiku gyvenimo būdu naudojama spręsti penkias pagrindines šių laiko sveikatos problemas:

Vartotojų nuomonė

Žmonės, vartojantys spiruliną ir besilaikantys subalansuotos dietos ir sveiko gyvenimo būdo teigia, kad jie:

 

Spirulinos ir subalansuotos mitybos bei sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo ilgalaikis poveikis:

  • medžiagų apykaitos procesams, 
  • organizmui papildyti daugeliu maistinių medžiagų, būtinų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti: vitaminai, mikro  ir makro elementai, pakeičiamos ir nepakeičiamos amino rūgštys, fitofermentai, fitopigmentai ir kt.
  • organizmo imuninei ir apsauginei sistemoms,  antioksidacinis poveikis;
  • endokrininei, kraujotakos ir kraujodaros, šalinimo, lytinės, virškinimo ir nervų sistemų veiklai;
  • arterinės hipertenzijos (aukšto kraujospūdžio) profilaktikai;
  • cholesterolio kiekiui kraujyje;  angliavandenių, baltymų ir lipidų apykaitai.
  • toksinų, šlakų, sunkiųjų metalų ir laisvųjų radikalų neutralizavimui ir šalinimui iš organizmo; 
  •  gliukozės kiekiui kraujyje; cholesterino pakeitimui į jo nepavojingą formą;  cukrinio diabeto profilaktikai, aterosklerozės, širdies ir kraujagyslių ligų (infarkto, insulto ir kt.) prevencijai; skatinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai;
  • esant chroniškam nuovargiui, fiziniam ir psichiniam stresui, miego sutrikimui, o taip pat esant nepalankioms ekologinėms sąlygoms, pakelti darbingumui.
  •  ląstelių ir organų regeneracijos ir reparacijos procesams (žaizdų gijimui), todėl rekomenduojamas naudoti pooperaciniu periodu, persirgus hepatitu, esant kaulų lūžiams, opaligei ir kt;
  • pasižymi prebiotiniu veikimu maistinių medžiagų virškinamumui ir pasisavinimui;
  • ištvermingumui esant dideliems fiziniams krūviams; fiziniam pajėgumui, reabilitacijai  po didelių fizinių krūvių;
  • detoksikacijai;  toksinei encefalopatijai; centrinės nervų sistemos funkcijai;  psichoemociniam fonui.
  • sumažinti alkoholio, nikotino ir kitų narkotikų poreikį; esant ilgalaikiam nikotino ir alkoholio vartojimui - šalinti iš organizmo toksinus ir mažinti priklausomybę.

Tai yra bendro pobūdžio informacija. Spirulina vartojama ne vien žmonių maistui, o taip pat  naminių ir laukinių gyvūnų, akvakultūrų racione.  Konkreti informacija apie produktus yra pateikiama prie produkto aprašymo ir jo informacijos. Konkretūs tyrimai ir aprašymai žr. Literatūra